New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)

Blog

Ce înseamna 1 Decembrie pentru I.D.Fest-eri

Conform istoriei, la 1 Decembrie 1918 s-a format România Mare, mai exact, a avut loc unirea provinciilor Basarabia, Bucovina ,Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar cu Regatul României. Acest mare eveniment a avut loc la Alba Iulia, unde au venit 1228 de delegați oficiali, reprezentând toate păturile sociale, interesele și toate ramurile de activitate românească.

„Acum 100 de ani, la Alba-Iulia era mare bucurie. Îmbrăcați in costume nationale, sosiți din toate colturile lumii, românii erau împreună și nimic nu-i putea face mai fericiți.” spune Mara Bălaiță concluzionând scurta lecție de istorie.
Dacă acum 100 de ani acest eveniment însemna o adevărată victorie, un pas înainte pentru un întreg popor și semnifica evoluția, ne întrebăm astăzi ce înseamnă pentru tinerii anului 2018 ziua de 1 Decembrie.

„Dincolo de extrema în care s-a ajuns prin promovarea ușor excesivă și comercializată a sărbătorii în sine, 1 Decembrie reprezintă pentru mine ziua în care îmi reamintesc de persoanele care nu mai sunt pentru ca eu sa trăiesc liber, ziua care unește milioane de oameni sub spiritul iubirii patriei.” Pentru Andreea Anchidin, elevă în clasa a X-a, aniversarea celor 100 de ani reprezintă sărbătoarea unui neam cununat sub același nume, sub aceeași limbă și sub aceeași identitate națională.

Dar ce se întâmplă când facem un pas în spate și ne uităm la imaginea de ansamblu? Ce se întâmplă când un tânăr se gândește la ce s-a întâmplat în perioada 1918-2018? Răspunde la această întrebare Alexandra Ciuraru: „Extraordinar de multe lucruri benefice pentru populația şi imaginea țării. Într-un secol am fi putut dezvolta sistemul economic, politic, educațional şi câte şi mai câte… dar accentul, în dulcele stil clasic, s-a pus pe un tradiționalism religios riguros şi pe o serie de valori morale etalon. ” Așadar, ce a văzut un tânăr în tot acest an de sărbătoare? Deformarea valorilor religioase, promovarea unor pseudovalori și…marketing. S-a observat un boom pe piață, toate reclamele, toate brandurile, brusc reprezentau România cu mare mândrie în suflet…

Revenind la actorii principali, românii, „mai mult se împrăștie prin lume decât se adună.” Și chiar nu are rost să aruncăm vina în stânga și în dreapta pentru că nu ăsta ne e scopul, dar ne dă de gândit această problema, emigrația. De ce vreau eu, tânăr născut și crescut în România să plec? Răspunsuri și motive sunt infinite și vă vin in minte acum cel putin 3, dar dacă mă întorc? Mulți se întorc și construiesc aici, chit că bețele-n roate devin adevărate toiage uneori.

„România este,de asemena, clădită cu măestria eternului Brancuși, a erudiției lui Eliade, dar și a sensibilității lui Nichita Stănescu, care afirma că „Suntem ceea ce ne amintim”. ” Și când realizezi că România înseamnă mai mult decât un sistem corupt, îți dai seama că merită să lupți puțin mai mult pentru a rămâne aici. Andronic Smaranda a evidentiat ceva foarte adevărat prin acest citat, a demonstrat că „Suntem ceea ce ne amintim” pentru că avem amintiri. Avem pictori, poeți, scriitori, sculptori, compozitori, politicieni, soldați, actori ș.a.m.d., despre care nu am auzit să se vorbească în reclamele de la TV dar există, și sunt români.

„Dar mereu mă întorc la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, când în sfârşit România era născută oficial şi renăscută în suflet. „ Și noi, tinerii care au scris aceste gânduri încheiem prin a susține ce a spus Dâscă Sabrina și vă lăsăm cu o întrebare:

Pentru tine ce înseamnă cu adevărat 1 Decembrie?

Tags:

    Related Posts
    Leave A Comment

    Leave A Comment