New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)

Blog

Halloween: Asia vs. America

​     Halloween-ul de astăzi, interpretat și catalogat sub denumiri ce oscilează în direcția profanului, își mai păstrează oare originile intangibil neafectate de miile de concepte sub influența cărora s-a răspândit așa de ușor? Câte persoane cunosc adevărata simbolistică a sărbatorii pe care unii o denumesc satanistă?

​    Pentru a spulbera miturile ce s-au creat de-a lungul timpului și întorcându-ne în vremea celților, vom observa că ceea ce numim noi astăzi Halloween reprezenta ceva foarte diferit pentru ei. Atât pentru strămoșii nostri, cât și pentru catolicii din zilele noastre, pe 1 noiembrie se sărbătorește Ziua Tuturor Sfinților- în engleză All Hallows Eve- în care oamenii se duc în cimitire pentru a comemora amintirea sufletelor aflate în lumea de dincolo, ducând flori și aprinzând lumânări. Deși considerată tot o zi relogioasă, 31 octombrie nu aducea la fel de multă bucurie celților de pe teritoriul Irlandei și, mai apoi, a Americii de Nord. Dimpotrivă, aceștia credeau că ziua dinaintea sărbătorii sfinților conducea la căderea graniței dintre lumea din cer si lumea de pe pământ și, astfel, toate sufletele aflate în purtagoriu puteau cutreiera pământul aducând boli și stricând recolte. Din acest motiv, oamenii performau în această zi ritualul numit Samhain care implica acoperirea cu piele de animale și arderea flăcării sacre pentru a speria și alunga spiritele.

​     Pe de altă parte, în Asia se desfășurau ritualuri complet diferite. În China și Hong Kong, ziua de 31 octombrie era cunoscută sub numele de Noaptea Fantomelor Înfometate”, iaroamenii nu se ascundeau de spirite, dimpotrivă, aceștia își aprindeau lumini pentru a ghidaspiritele în lumea de pe pământ pentru ca, la finalulturului să le aducă în casele lor pentru a le oferi mâncare și apă. După ce acest ritual se încheia, erau chemați călugări pentru a începe o ceremonie menită să întoarcă spiritele în ceruri pentru a nu risca să răspândească boli și ghinion. În Japonia și India se desfășura ritualul numit Obon, bazat pe aceeași idee, dar care avea loc la finalul lui august. Oamenii obișnuiau să aprindă lumini roșii pe care le plasau în case, pe bărcile ce pluteau pe râuri sau oriunde credeau ei că spiritele și-ar putea viza, cu ocazia acestei zile sfinte, familiile.

​     Cu trecerea timpului, însă, sărbătoarea și-a pierdut din semnificații, All Hallows Eve transformându-se in Halloween, majoritatea oamenilor cunoscând superficial simbolistica ei, ziua de 31 octombrie fiind, în mentalitatea multora, un prilej pentru a se costuma în fantome, iar colindatul “trick or treat” ce comemora inițial amintirea sufletelor adormite, a devenit doar o oportunitate a copiilor de a mânca mai multe dulciuri.

​     Subliniind aceste aspecte, constatăm evoluția unei sărbători ce datează încă din secolele trecute, de la origini și până în prezent, Halloween-ul fiind resimțit, prin excelență, de fiecare persoană diferit, unind însă toate continentele prin inegalabilul spirit al necunoscutului.


Leave A Comment

Leave A Comment