New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)

Blog

Crăciunul și mitologia universală

Crăciunul poate părea ceva arhicunoscut: nașterea lui Iisus, Moș Crăciun cu sania sa de reni. Totuși, este o sărbătoare milenară, originală încă din eopca antică. Cum poate fi, așadar, rezumată doar la percepția creștină? Care sunt miturile mai puțin cunoscute ale faimosului Crăciun?

Cu toții știm ceva despre Crăciun, fie că este legenda nașterii lui Iisus sau bătrânul gras și fericit care aduce cadouri copiilor cuminți. Însă, sărbătoarea aceasta este atât de complexă și variată, încât nu poate fi rezumată exact într-o singură cultură, un singur vers, o singură carte. Până și începutul Crăciunului este ceva vag. Oare totul a fost creat de creștini?

Conceptul unei astfel de zile sfinte a fost găsit încă din mitologia antică, atât la romani, cât și în tradițiile nordice. Istoricii menționează faptul că nașterea veridică a lui Iisus nu este documentată în nicio scriere biblică. 25 decembrie era, de fapt, concomitentă cu Saturnalia, sărbătoarea zeului recoltelor din Roma antică. Este posibil ca aceasta să fie și sursa unor tradiții. Spre exemplu, faptul că avem vacanță, sau că facem fapte bune de Crăciun este ceva ce originează de la petrecerile romanilor de Saturnalia.

Însă, de unde am făcut rost de Moș Crăciun? Sunt multe teorii cunoscute, până și povești. Probabil cea mai interesantă este asocierea moșului cu Odin, zeul nordic a fulgerului. Într-o sărbătoare veche, se spunea că Odin conducea o sanie în fruntea armatei de zei nordici, cât timp aceștia purtau un război pe bolta cerească. Similitudinea aceasta cu sania condusă de reni poate părea puțin obscură, numai că Odin avea un obicei de a lăsa cadouri oamenilor prin coșuri de fum. Sună cunoscut?

Crăciunul a fost, de asemenea, o sursă magnifică de inspirație pentru mitologia universală. Spre exemplu, Sinterklaas este un personaj olandez, similar lui Moș Nicolae, care aduce bomboane și cadouri copiilor. El vine, însă, pe un vapor, însoțit de ajutoarele sale, Zwarte Pete. Partea controversată este că acești Zwarte Pete sunt personaje de culoare care sunt portretizați atât ca sclavi pe lângă maiestuosul Sinterklaas, dar și ca niște elfi malițioși, întrucât aceștia fură copiii obraznici și îi iau cu ei în Spania. Este un mit bazat mai mult pe contextul istoric al Olandei, dar totuși este o variație interesantă a lui Moș Crăciun.

Când vine vorba de personaje mitice ca și cel din urmă Islanda rămâne clar în topul celor mai creative țări. 54% din locuitorii acestei țări cred în elfi cu toată sinceritatea. Și, prin urmare, Crăciunul este sărbătorit cu 13 elfi, numiți Yule Lads, cu părinții lor, Gryla și Leppaluthi și Pisica Yule, numită, uneori, Pisica de Crăciun. Fiecare elf are un comportament unic, însă toți răsplătesc pe cei cuminți cu bomboane. Gryla este cea mai fioroasă dintre toți, întrucât și ea, ca și majoritatea personajelor mitice, fură copiii obraznici. Pisica Yule este o felină de temut; și ea rănește oamenii care nu îndeplinesc tradițiile de Crăciun.

Un alt personaj interesant care datează din mitologia antică este Perchta, o zeiță din cultura germanică. Aceasta apare de Crăciun pentru a inspecta persoanele care cos. Dacă termini de cusut pe o zi și ești harnică, Perchta te va răsplăti. Dacă nu, îți va mototoli lâna pentru a-ți îngreuna munca.

În final, Crăciunul este o sărbătoare milenară, care a ajuns să împreuneze tradiții diverse și vechi de sute de mii de ani. Simplificarea acestora a dus către globalizarea sărbătorii și, deși fiecare țară are o mitologie aparte, Crăciunul reușește de ani buni să ne aducă pe toți mai aproape. Aceasta este magia sărbătorilor!

Articol scris de Ilinca Roșu.

 

Tags:

    Related Posts
    Leave A Comment

    Leave A Comment