New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)

Blog

Voluntari de Crăciun – Împreună de la prima îmbrățișare

Voluntari de Crăciun – Împreună de la prima îmbrățișare

Cum pătrunzi în spiritul Crăciunului? Clipa primilor fulgi de nea, mirosul bradului și oamenii din jurul lui despre care ai putea scrie pagini întregi, dar nu va fi niciodată de ajuns; magia sărbătorilor se află în locurile încă neumblate, în oameni încă străini. Povestea despre cum voluntarii I.D. Fest au pășit în papucii Moșului a început prin dorința de a da fericire altora, iar de aici, am intrat în universul copiilor. Pe drumul unor pași mărunți, am găsit libertatea, creativitatea și curiozitatea micilor oameni, iar totul a luat naștere cu prima îmbrățișare.

Păpușa Pogany – terapia prin îmbrățișare

I.D. Fest Community continuă cu o nouă ediție în pragul sărbătorilor, bătând la ușa „Centrului pentru copii cu nevoi speciale”și a „Grădiniței cu program prelungit nr. 23”. Voluntarii și-au pregătit echipele, materialele de lucru și voia bună, curioși de magia păpușii Pogany, un băiețel de 8 ani din lemn ce a ieșit ca din sacul lui Moș Crăciun, mânuit de mama sa, Ilinca Istrate. Aceasta este o tânără actriță din Bacău, care, în facultate, îndrumată spre atelier, și-a descoperit menirea de păpușar, ulterior în 2013 adoptându-l pe Pogany. Cum poate o sculptură fără viață să amuze și să încălzească atâtea suflete?

Stângaci în a înțelege farmecul atingerii marionetei, Ilinca ne-a inițiat în universul acesteia, îndrumându-l la o primă îmbrățișare. „Pogany nu este o simplă păpușă pentru mine, el are o putere a lui de a iubi și de a schimba starea de spirit – eu nu posed aceste calități în aceeași cantitate.”  Ne-am lăsat cuprinși, mângâiați, înțeleși și acceptați și am pășit cu încredere în sala plină de copii.

Cu „fularul iubirii” și deschiderea la impovizație, Ilinca a acaparat atât atenția cât și sufletele tinerilor cu fiecare minut care se scurgea în neștire. A aruncat baloane, a dansat, a zburat de la obrăjor la obrăjor, împrăștiind sărutări, lăsându-i cu expresia fericirii.

Voluntariat printre copii

Pregătirea intensă a voluntarilor, activitățile handmade, cadourile planificate și fiecare detaliu pus la punct, a fost dat peste cap de fericirea simplei lor prezențe în micul univers al grădiniței. Doritori de conversație, de joacă și interacțiune, copiii au găsit bucurie în cele mai nesemnificative aspecte ale apariției voluntarilor. Nu este fascinant cum un copil găsește mai mult haz în vată decât în fulgul de nea final, în creion decât în felicitare, în ambalaj decât în cadoul din interior?

Ajutați de educatoarele obișnuite cu haosul infantil, am reușit să ducem activitățile la bun sfârșit. În final, am înțeles că apariția noastră a fost o altă distragere de la obișnuitul vieții cotidiene pentru micuții hiperactivi. Lăsându-ne purtați de joc și joacă, am renunțat la presiunea planului inițial, „devenind din nou copii” (Miruna Ștefan).

„Impactul este imens pentru orice voluntar sau participant la acest proiect. Este ușor să vezi câtă bucurie poți oferi și crea cu atât de puțin. Orice copil se bucură de o papușă magică, de o activitate unică, de prezența altor tineri cu sau fără aparate foto.”(George Bejan).

Ce înseamnă să fii voluntar I.D. Fest?

Experiența de a fi printre copii și de interacționa cu ei trezește în voluntari emoții care pot fi uneori greu de gestionat și verbalizat. În căutarea cadourilor ideale, am luat la rând fiecare magazin, am mobilizat toată echipa I.D. Fest pentru un plan de luptă potrivit vârstelor și condițiilor copiilor. I-am ajutat să creeze, să zboare, să zâmbească, ne-am emoționat și stăpânit lacrimile, documentând totul într-o cameră de fotografiat.

„Când am intrat în sala lor de clasă în prima zi, toți au alergat spre noi să ne îmbrățișeze, fără să știe nici măcar cel mai mic detaliu despre noi.”(Gherman Alexandra); „am simțit cum m-am izolat de restul problemelor si gândurilor ce le aveam în acea perioadă, deși a fost destul de obositor, pentru că trebuie sa ai mereu atenția asupra lor ”(Mara Cioristeanu), dar „în momentele în care am văzut copiii cum lucrează cu mânuțele lor numai ce aveam noi schițat în minte, am simțit admirație și empatie”(Miruna Ștefan).

Ajunși la finalul experienței, ne întrebăm din nou: Cum pătrunzi în spiritul Crăciunului? Doar când am pășit pentru ultima dată din jurul copiilor, și mi-am amintit fiecare îmbrățișare, fiecare chicot, fiecare cuvânt rostit, fiecare moment în care am lăsat stresul zilei de ieri și de mâine la o parte, doar atunci am realizat că pentru câteva momente, prea scurte, am simțit magia sărbătorilor. Învățând din Legenda lui Moș Crăciun, am înțeles că, pentru a face un copil fericit nu este suficient doar să îi vinzi o jucărie. Totul pornește din interior, dorința de a aduce un zâmbet, de a-i oferi o experiență de neuitat, de a lega o conexiune ce neglijează bunul material, un gest atât de simplu, precum o simplă îmbrățișare.

Articol scris de Ștefania Brătescu și Amalia Mihăilă

Citește și:

https://idfest.ro/2021/05/30/voluntariatul-din-suflet-pentru-suflet/

http://idfest.ro/2021/10/07/cei-mai-buni-dintre-cei-mai-buni-castigatorii-editiei-22-i-d-fest/

http://idfest.ro/2021/09/10/editia-22-i-d-fest-se-intoarce-acasa/

Tags:

  Related Posts
  Leave A Comment
  One Comment
  • Bratescu Marius Răspunde

   Bravo,bravo!!!

   decembrie 29, 2021 at 7:45 pm

  Leave A Comment