New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)

Blog

14 povești de dragoste din literatura românească

14 povești de dragoste din literatura românească

Iubirea a reprezentat din cele mai vechi timpuri, cele mai puternice și înflăcărate sentimente pe care un om le poate trăi. Sentimente care îți pot modifica perspectiva, ideile și principiile și care te pun la încercări și îți cer sacrificii, dar totodată ea îți oferă creativitate, inspirație, creație – lucruri esențiale în scrierea unor opere. Astfel, autorii, au așternut, cum au știut mai bine pe hârtie, în operele lor, experiențele iubirii în viața lor.

Iubirea și dragostea pentru cel de lângă noi trebuie sărbătorită în fiecare zi, dar în întreaga lume ziua de 14 februarie este dedicate acesteia, dar reprezintă, totodată, și un bun moment de validare a poveștilor de dragoste a celor din jurul nostru, astfel, a scriitorilor români.

1. Mihai Eminescu și Veronica Micle

Cei doi s-au cunoscut în Viena, pe când Veronica era căsătorită și avea doi copii. Primii șapte ani, i-au petrecut în tăcere, până la moartea soțului Veronicăi.

https://images.app.goo.gl/majxkP1mdsdq1Trm6

În ciuda morții acestuia, banii, distanța și infidelitățile Veronicăi s-au pus în calea celor doi. Sentimentele puternice dintre cei doi  nu au fost îndeajuns pentru ca povestea lor sa aibă un final fericit. Aceasta se termină cu moartea lui Eminescu, provocată de agravarea bolii acestuia urmând, după cincizeci de zile ca Veronica să se sinucidă.

2. Nichita Stănescu și Dora

Povestea dintre cei doi poate fi cunoscută și prin intermediul poeziilor poetului. Tânăra fată și ultima iubire a scriitorului a reprezentat continuu pentru el o sursă de inspirație, povestea dintre cei doi fiind cunoscută ca una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din istoria literaturii române, în ciuda diferenței mari de vârsta dintre cei doi.

https://pin.it/4JHzyI1

3. Mircea Eliade și Maytrei

La început, când Eliade s-a mutat acasă la Dasgupta, la tatăl lui Maytrei, ea i se păru urătă și deloc atrăgătoare, însă timpul petrecut împreună, îi făcea să se aproprie din ce în ce mai mult și ușor-ușor să se îndrăgostească unul de altul. Religia si lumile total diferite din care proveneau au reprezentat motive importante pentru relația celor doi în ochii familiei lui Maytrei, fiind nevoiți să se despartă.

https://images.app.goo.gl/zwZdBCCjb3TdJQXA8

Din scurta lor poveste de dragoste s-a născut romanul lui Eliade ce-i poartă numele indiencei. Și ca un răspuns pentru romanul dedicat ei, Maytrei a publicat un roman intitulat “Dragostea nu moare niciodată”

4. Liviu Rebreanu și Fanny Rădulescu

El- scriitor

Ea- actriță

Sentimentele puternice pe care amândoi le aveau unu pentru altu, au reușit ca, într-un singur an să formeze o familie, Rebreanu dorindu-și, odată cu căsătoria lor, si infierea fiicei lui Fanny, Florica, din alta casatorie, povestea celor doi reprezentand dovada ca iubirea pentru cel de lângă tine cere sacrificii, aici și gestul lui Fanny, lăsându-și cariera pentru familie.

https://images.app.goo.gl/43g2PYpQDESAeTrh9

“Iubirea nu este un târg: te iubesc pentru că mă iubești. Iubirea este o certitudine: te iubesc pentru că te iubesc.” –Liviu Rebreanu

5. Nicolae Iorga și Catinca Bogdan

Pe lângă soția și mama copiilor acestuia, Ecaterina , după cum recunoștea și Iorga, era cea mai apropiata consiliera, confident și colaboratoare în documentațiile sale. Ea îl susținea în toate planurile lui, ajutându-l și ținându-i locul când era nevoie, așa cum afirma si Iorga: “cea mai cuminte femeie ce se poate închipui, care urăște modele și petrecerile și ajută la lucrul științific pe bărbatul ei”.

https://images.app.goo.gl/9JuLEc2FjYoJo1ZP8

6. Marin Preda și Aurora Cornu

Cu o relație plina de iubire, dar cu atât de dureroasă si despărțirea, povestea celor doi a fost puternică și plină de sentimente înflăcărate care i-au consumat pe amândoi.

https://images.app.goo.gl/FgiBYeDDVnNeMVTz6

“Marine, tu ești cel mai iubit dintre pământeni” –răspunsul Aurorei la scrisorile primite de la soțul ei; alint ce se va transforma în titlul unor romane îndrăgite în literatura română.

Iubirea și povestea celor doi prezintă, încă o dată, inspirația data de aceste sentimente puternice trăite, pe care autorii le-au cuprins în romanele sau poeziile lor.

7. Emil Cioran si Friedgard Thoma

Singura dovada a poveștii celor doi de dragoste sunt scrisorile, ulterior tipărite și publicate, în care, la vârsta de 70 de ani, Cioran , ca un adolescent, îi mărturisea lui Friedgard, de vârstă de 35 de ani, sentimentele pentru ea un mod de scriere nefiresc pentru el, fiind cunoscut pentru abordarea temelor total diferite în operele sale, cum ar fi sinuciderea, singurătatea sau insomnia.

https://images.app.goo.gl/87WEBuWqo3yjeQSK6

“A iubi înseamnă a suferi și cum mulți fug de suferință, puțini știu să iubească” – Emil Cioran

8. Lucian Blaga si Cornelia Brediceanu

Povestea celor doi a început la bibliotecă și a continuat pe hartie, in poeziile lui Blaga, ea fiind motivul călătoriei lui Blaga în lumea operelor. Fără sprijinul, încurajările și inspirația ei, astăzi, nu-l recunoșteam pe Lucian Blaga ca un scriitor.

https://images.app.goo.gl/UdYrBhcAUbcmF5VK8

Așa cum menționează și poetul, relația dintre cei doi a fost una „tare ca granitul”, trăind amândoi, unul pentru altul, la bucurii, dar și strâmtori.

9. Mihail Sadoveanu si Valeria Mitru

După moartea soție sale, cu care avea 11 copii, Sadoveanu și-a găsit alinarea suferinței în Valeria, secretara sa de când era director la ziarul “Adevărul”,  ea fiindu-i aproape timp de 21 de ani, până la moartea acestuia. În ciuda diferenței de vârstă, sentimentele erau sincere și puternice, scriitorul dedicându-i o serie de poezii „DAIM” – „Domniţei alese a inimii mele”, urmând fiind publicate de către aceasta la împlinirea a 100 de ani de la nașterea acestuia.

https://images.app.goo.gl/S9YTMKaqHFgxfPm6A

10. Tudor Arghezi si Parascheva Burda

Povestea celor doi, a început in 1910 și a ținut peste cincizeci de ani, până când moartea i-a despărțit, dar chiar și atunci, ca și pe parcursul vieții, Paraschiva i-a fost sursa continuă scriitorului, ultimile sale versuri, “Mă chemi din depărtare și te-ascult, ”N-am să te fac, pierduto, să mă aștepți prea mult”,  fiind o anunțare a revederii cu ea și a despărțirii cu noi, anunțându-și moartea.

https://images.app.goo.gl/t42SNR6HdNxNgGURA

11. George Coșbuc și Elena

Așa cum o mărturisesc și ei, căsnicia lor a fost una ideală, ea fiindu-i mereu aproape pe parcursul acestui drum. S-au căsătorit în vara anului 1895, și din acel moment starea materială a lui George Coșbuc s-a îmbunătățit considerabil, mai ales că, în următorii ani publică volume de poezii și proză, care îi consolidează prestigiul literar.

https://images.app.goo.gl/EE7tvNPdYG6m28XR6

În ciuda frumoasei familii pe care o aveau, moartea prematură a fiului lor, Alexandru, i-a afectat, acesta fiind și motivul decesului poetului.

12. George Bacovia și Agatha

Ochii săi albaștrii și poezia ar fi fost lucrurile ce au fermecat-o pe Agatha, tânăra fată de care Bacovia a fost îndrăgostit până la moarte.

https://images.app.goo.gl/wLC52rBgBcnBSKDX9

În ciuda diferenței mari de varsta, cei doi s-au căsătorit și și-au petrecut viața împreună, în casa lor din București. Pe lângă parteneră de viața, aceasta i-a fost ajutor în drumul scrierii, încercând din răsputeri că opera lui să fie valorificată  pe deplin.

13. Mircea Cărtărescu și Ioana

Relația celor doi, în plină desfășurate, a strâns peste douăzeci de ani, cei doi ajungând la nunta de argint în vara anului 2020.

https://www.google.com/url?

Amândoi poeți, arta i-a unit și mai mult și, în ciuda diferenței mari dintre ei, au fost și încă sunt îndrăgostiți înnebunește unul de altul.

14. Ioan Slavici și Eleonora Tanescu

După o relație de 10 ani cu prima soție, Slavici își găsește fericirea în brațele Eleonorei, care după un scurt timp după căsătorie, îi oferă primul copil, rod al iubirii dintre cei doi, urmând să formeze o familie numeroasă cu 6 copii.

https://www.google.com/url?

Articol scris de Ioana Bălăiță

Dragostea se întâmplă în milioane de feluri și fiecare poveste de iubire este unică. Descoperă mai multe povești de iubire citind:

http://idfest.ro/2022/02/14/14-povesti-de-iubire-din-viata-reala/

http://idfest.ro/2022/02/14/14-tablouri-faimoase-si-povestile-din-spatele-lor/

 

 

Tags:

    Related Posts
    Leave A Comment

    Leave A Comment