New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)

Blog

14 tablouri faimoase și poveștile din spatele lor

14 tablouri faimoase și poveștile din spatele lor

Tuturor ne este apropiat sentimentul de iubire, iar chiar dacă ai sau nu cu cine să petreci ziua de 14 februarie, sau doar vrei să aflii mai multe în ceea ce privește arta, tablourile sunt o metodă perfectă pentru a-ți lăsa imaginația să-ți preia gândurile și a încerca să îți trăiești povestea din spatele acestora, creată de tine.

Așa că, îți propunem să ne urmezi prin cele 14 povești de iubire proiectate prin tablouri chiar de la artiști străvechi, până la cei contemporani, și cum descriu ei acest sentiment.

 https://pin.it/2j4byML

1. The Kiss – Gustav Klimt

Printre cele mai cunoscute picturi, dar nu în zadar, Klimt prezintă povestea unor îndrăgostiți la începutul anilor 1900, dar ceea ce o separă de altele este că artistul a reușit să incorporeze și să transmită sentimentele pe care fiecare persoană le-a simțit cândva. Fiind pictată în timpul “Epocii acestuia de aur”, multe din creațiile autorului sunt remarcate prin frunzele de aur, fiind totuși inspirate din stilul mozaicurilor Japoneze.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Kiss_(Klimt)#/media/File%3AThe_Kiss_-_Gustav_Klimt_-_Google_Cultural_Institute.jpg

2. Sohni Mahiwal – Sobha Singh

Se spune că, fata unui olar, Sohni, s-a îndrăgostit de un călător ce era în stare să renunțe la tot pentru ea, ajungând să se mute în orașul tinerei doar pentru a-i fi alături.

Dar Sohni era forțată într-o căsătorie cu o persoană pe care nu o iubea, așa că în fiecare noapte, ea trecea râul numaidecât pentru a-l vedea pe Mahiwal. Cumnata ei, aflând de secretul pe care aceasta a reușit să-l mențină atât de mult timp, a înlocuit vasul pe care tânăra îl folosea pentru a traversa cu unul din lut necopt, ce s-a dizolvat în momentul în care ea a pășit în apă, înnecându-se.

Pictorul Sobha Singh a fost uimit de legenda veche, iar în anii 1900, acesta a realizat cinci diferite picturi ce reprezentau povestea. Luând ca inspirație pentru caractere chiar persoane din viața lui, el a reușit să incorporeze tristețea și pasiunea unei iubiri adevărate.

http://daak.co.in/wp-content/uploads/2019/03/unnamed-21.jpg

3. Idyll – Laurence Koe

Pictată în timpul mișcării Simbolistice, ce reprezintă nu forme sau culori diferite, ci exprimarea a unor evenimente sau experiențe personale și private, Idyll e un perfect exemplu a acestei metode, dovedind și menținând pasiunea cuplului, cei doi, îmbrățișându-se într-un lan de porumb înconjurați de fundalul colorat.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Lawrence_Koe_-_Idyll.jpg

4. Slow Dance – Kerry James Marshall

Făcând referire la filmul “Black Sheep”, de Charles Burnett, unde se găsește o scena de dans a unui cuplu, autorul arată impactul acestuia asupra lui prin pictură. Marshall explora marginalizarea în Statele Unite, istoria identităților devenind, cu ajutorul acestuia, mai extinsă.

https://pin.it/DWU35m

5. A Stroll on the Canal at Quimperle – Henri Le Sidaner

Henri Le Sidaner, ce e majoritar cunoscut pentru “abilitățile” acestuia de a pune pe planșă interacțiunile sociale, a pictat “A Stroll on the Canal at Quimperle” în anul 1913, prezentând un cuplu plimbându-se prin orășelul situat în țara natală a acestuia, din care simplitatea și naturalețea de care are parte aceasta e cea care ne ajută să ne regăsim în ea.

https://pin.it/3YJMChD

6. Walk – Marc Chagall

Ceea ce este un autoportret al pictorului împreuna cu soția lui e doar fațada, dar metafora transmisă ce pe unii îi face să se întrebe : “De ce persoanele plutesc în pictură?” e că, după spusele lui Chagall, orice moment petrecut cu persoana iubită poate deveni ceva magic, o face una dintre cele mai cunoscute reprezentări artistice ale iubirii. Comparativ cu alte picturi, în aceasta se vede fericirea personajelor chiar pe fețele lor, arătând apropierea personajelor.

https://pin.it/tYJfQ0L

7. The Lovers II – Rene Magritte

Poate ai mai văzut imaginea asta în poze cu tatuaje, recreată de alte persoane, sau pe diferite pagini/bloguri. Dar dacă nu, aceasta a fost pictată când artista avea doar 30 de ani, în 1928, și a creat un mare succes de partea ei. Se crede că ea transmite mai multe emoții decât pictura cu același nume de către Gustav Klimt, prin elementul pânzei albe care le acoperă fețele.

Artistul și-a descris cele patru picturi ale colecției “The Lovers” precum : “Picturile mele sunt imagini vizibile care nu ascund nimic;  ele evocă mister și, într-adevăr, când cineva vede una dintre pozele mele, își pune această întrebare simplă: „Ce înseamnă asta?”  Nu înseamnă nimic, pentru că misterul nu înseamna nimic, este de necunoscut.”

Mesajul picturii este că oricât încercăm să “descifrăm” ceea ce spune persoana iubită, adevăratele intenții, sentimentele sau gândurile, mereu va există o anumită distanță ce trebuie păstrată.

https://pin.it/5rtQbuV

8. The Wedding of St George and Princess Sabra – Dante Gabriel Rossetti

Pictată după o poveste veche, legenda lui St. George, acțiunea este una istorică,

Sfântul Gheorghe fiind împreună cu Prințesa Sabra după ce a ucis dragonul, dar povestea din spatele culorilor e ceea ce îți sare în ochi. Autorul era foarte apropiat de această pictură, având un loc special în inima lui datorită modelului pentru Prințesa Sabra, de care chiar el era îndrăgostit.

https://pin.it/2dOeWsw

9. Lovers under an Umbrella in the Snow – Suzuki Harunobu

Cu intenția de a arăta în particular sentimentul de iubire tânără, Harunobu preferă să opteze pentru un aesthetic numit “wabi”, ce ne atrage plin simplitatea lui și starea de liniște pe care o aduce.

https://pin.it/3TFXoRi

10. Marc Chagall – The Birthday

Un alt tablou ce ne plimbă prin povestea de iubire a lui Chagall, și din colecția acestuia dedicatei soției lui, acesta este un perfect exemplu al iubirii simple și unice. Chiar de când s-au căsătorit, Bella a început să devină o clară inspirație și muză pentru toate lucrările lui. Dar ce face picturile astea atât de speciale? Faptul că autorul le-a descris, și pe iubirea lui cu Bella, că ceva mai puternic decât chiar gravitatea.

https://pin.it/jnRaiQq

11. The Stolen Kiss – Jean-Honoré Fragonard

Jean-Honoré prezintă o poveste de dragoste a unor tineri, ce se crede că ar fi fost una secretă. Chiar dacă rochia fetei acoperă majoritatea picturii, ajută la realizarea faptului că ea era grăbită, și nu se aștepta ca el să fie acolo.

https://pin.it/6onGkBM

12. Chez Le Pére Lathuille – Édouard Manet

Explicația titlului începe cu locul unde a fost pictat tabloul, acesta fiind la restaurantul “Pére Lathuille”. În comparație cu modelul feminin, ce a fost schimbat de trei ori pentru că nu era potrivit, tânărul e chiar fiul proprietarului, M. Gauthier Lathuille. Manet picta foarte des momente zilnice din viața lui în Paris, dar aceasta fiind diferită prin emoțiile pe care le transmite nu doar momentul, ci și tehnica de pictură folosită.

https://pin.it/3Ej9FNW

13. Love Letters – Jean-Honoré Fragonard

Combinarea acțiunii cu nuanțele folosite face această poveste și mai intrigantă, iar Fragonard este pictorul potrivit pentru a surprinde acest moment al tinerilor îndrăgostiți. Cum știm asta? Pentru că a fost ales să decoreze o cameră pentru Madame du Barry, creând o colecție de patru picturi care au urmat sa fie cumpărate și dispuse.

https://pin.it/5tEUxCN

14. Kiss by the Window – Edvard Munch

Munch spune că ideea creației a fost să surprindă nu doar un cuplu, ci și felul în care se aliniază într-o singură persoană, sau forma unică, ce nu are nici un fel de trăsături. Imposibili în a se separa, cei doi sunt înconjurați de un decor simplu și monocromatic.

https://pin.it/2S3Vuym

Povești ascunse în spatele a sute de mișcări din pensulă, sentimente readate prin zeci de nuanțe. De acum vei putea admira aceste 14 tablouri nu doar pentru frumusețea lor, dar și pentru poveștile care stau la baza creării lor!

Articol scris de Ana Gheorghiță

Citește și:

https://idfest.ro/2022/02/14/14-povesti-de-dragoste-din-literatura-romaneasca/

https://idfest.ro/2022/02/14/14-povesti-de-iubire-din-viata-reala/

 

 

Tags:

    Related Posts
    Leave A Comment

    Leave A Comment