New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)

Blog

ACTorii în spatele cortinelor

ACTorii în spatele cortinelor

Ce este teatrul? O întrebare atât de simplă, ce poate stârni în sufletele actorilor un amalgam de emoții. Teatrul a fost creat de către zeul Dionysius pentru ca oamenii să se unească în creativitate. Această artă s-a răspândit atât de mult de-a lungul anilor, încât s-a promulgat o zi dedicată doar ei.

https://images.app.goo.gl/BBqbZFTtUD5kYD8p7

Ziua de 27 martie reunește întreaga breaslă de actori, sărbătorind tinerii pasionați de această vocație. Membrii trupei de teatru amator A.C.T. Bacău și-au întrunit abilitățile impresionante în numeroase spectacole. Pentru a marca semnificația acestei sărbători, micii noștri A.C.T.ori și-au deschis sufletele în fața publicului.

De la pasiune la ACTorie

Cum să prinzi curaj să îți urmezi visul? Miruna Ștefan, unul dintre coordonatorii echipei, ne va prezenta pașii inițierii ei.

“Când eram mică, aveam un trac de scenă incredibil, nu mi-aș fi imaginat vreodată că aș putea ajunge aici. Îmi doream să intru în această lume, însă în mintea mea era un singur gând: “Ce să caut eu într-o trupă de teatru, dacă mie nu îmi place să vorbesc în public?”. Totuși, mi-am luat inima-n dinți și am participat la audiții, căci cel mai mult îmi doream o schimbare care să mă împlinească pe plan personal. În prezent, pot spune cu mâna pe inimă că este cea mai mare realizare a mea.”

În ceea ce-l privește pe romanticul Ștefan Hauca, membru activ al Trupei A.C.T., lucrurile au stat puțin diferit.

Pentru mine scena a fost dintotdeauna ca o a doua casă, datorită concursurilor de cântat la care am participat. Am fost încurajat să îmi dezvolt această abilitate în urma unui scurtmetraj informativ în care am interpretat un rol destul de complex. Am avut un fel de bătălie interioară căci îmi era greu să mă despart de vechea mea viață, însă refrenul melodiei lui Billy Joel – “Vienna”, mi-a oferit impulsul de care aveam nevoie: “Mamă, A.C.T.-ul mă așteaptă, VIENA!!!”.

https://pin.it/tjwm24r

Beneficiile vieții de actor

Cea mai grea etapă într-o nouă activitate este începutul. Membrii trupei afirmă la unison că din punct de vedere social fiecare zi petrecută împreună este o lecție de viață. “Obiectivele trupei devin și obiectivele tale. La finalul zilei, ești dispus să îi ajuți pe ceilalți ca întreaga echipă să evolueze.”, spune Ștefan.

Care sunt avantajele și dezavantajele vieții de actor?

La această întrebare, Miruna ne-a captivat atenția cu un răspuns “teatral”.

“Mie viața de actor mi se pare una fascinantă. Din punct de vedere artistic, poți trăi mult mai multe vieți interpretând atât multe roluri. Te metamorfozezi la cu totul alt nivel și ți se deschid fel și fel de orizonturi. ”

https://pin.it/3EGJMnL

Deși în unele cazuri succesul poate veni destul de greu, Ștefan și Mihai s-au pus de acord că nimic nu este mai presus decât zâmbetele și aplauzele din public care, în final, anulează dezavantajele de orice natură.

Devenind una cu personajul

Mihai Boca, urmează să ne povestească cel mai îndrăgit rol de până acum, pe lângă cel de coordonator A.C.T. Bacău. În cadrul I.D. Fest – ediția 22, acesta s-a făcut remarcat în rolul lui Josef Pavlicek care era victima unei greșeli comise de poliție.

“Când am primit rolul, eram aproape convins că nu sunt capabil să-l interpretez. În piesă, Josef suferă de un proces de depersonalizare, fapt pentru care e destul de bizar că m-am regăsit cel mai mult în el. Pe lângă faptul că a fost o perioadă foarte aglomerată, ajunsesem să mă mulez atât de bine în acest personaj încât nu mai reușeam să ies din mintea lui. A fost greu din punct de vedere psihic, însă nu cred că voi mai avea vreodată oportunitatea să fiu una cu personajul. ”

În plus, Mara Ciorișteanu a fost foarte încântată să ne-o prezinte pe “Steluța” din cel mai recent spectacol “Fată de măritat”, un ajutor de bucătar în a cărei tipologie se regăsește într-un procent destul de mare. “A fost un rol care mi-a dat voie să profit la maxim de personalitatea mea cameleonică și să mă joc cu intonațiile atât cât mi-am dorit.”, spune ea.

Chiar dacă teatrul este o lume plină de magie, tânăra actriță amintește și unele dificultăți: “Dacă nu se creează o chimie între tine și personajul tău, interpretarea pare forțată.”

https://pin.it/34LwsEX

Asul din mâneca teatrului

Atunci când vizionăm o piesă de teatru observăm chimia sufletească a actorilor pe scenă, iar asta ne proiectează din ce în ce mai mult în adâncimea piesei de teatru. Cei doi coordonatori ai trupei, Miruna Ștefan și Mihai Boca, au fost primii care ne-au dezvăluit cât de importantă este munca în echipa pentru ei.

Consider că munca în echipă este baza trupei noastre, nu poți să ai o trupă fără muncă în echipă. La finalul zilei noi dacă nu am fi uniți și nu am avea o conexiune unii cu alții, nu am putea duce nimic la capăt., spune Miruna.

Munca în echipă este cea mai importantă într-o trupă de teatru, nu poți să faci nimic dacă fiecare persoană este individualistă. Trebuie ca toată lumea să realizeze că suntem în trupă din aceleași motive: pentru a ne distra și pentru a scoate un spectacol de teatru cât mai memorabil.”, completează Mihai.

https://pin.it/GXy4Yqr

Replică cu replică, experiență cu experiență. Gesturi, emoții, interpretări… Un scenariu plin de urcușuri și coborâșuri cu tine în rolul principal. Dacă vei avea momente în care te vei simți descurajat, amintește-ți că ești cu un pas mai aproape de visul tău.

Atunci când unele persoane vor părea desprinse din teatrul cruzimii, tu transformă totul într-o comedie. Cu alte cuvinte, cei care performează pe o scenă de teatru sunt autentici prin conexiunea lor nemărginită.

”A.C.T.-ul nu e doar teatru, A.C.T.-ul e familie”

Articol scris de: Simona Diac și Teo Chițeș

Citește și:

https://idfest.ro/2021/10/07/cei-mai-buni-dintre-cei-mai-buni-castigatorii-editiei-22-i-d-fest/

https://idfest.ro/2021/09/25/i-d-fest-editia-22-o-zi-la-festival/

http://idfest.ro/2021/09/10/editia-22-i-d-fest-se-intoarce-acasa/

Tags:

    Related Posts
    Leave A Comment

    Leave A Comment